LuCa studie (Lupus & Capillaroscopie): veranderingen in de haarvaatjes van de nagelriemen bij kinderen met SLE
Uit dit onderzoek blijkt dat bloedingen in haarvaatjes vaker werden gezien in kinderen met een ernstigere mate van SLE. Rode bloedcellen waren zichtbaar buiten de top van het haarvat wat mogelijk een aanwijzing is voor irritaties van de bloedvatwand.
Achtergrond
Nagelriem capillair microscopie wordt ingezet in de diagnostiek bij het syndroom van Raynaud naar bepaalde auto-immuunziekten. Deze methode kan misschien ook bruikbaar zijn om de ernst van de ziekte te bepalen bij kinderen met SLE
Doel
Volwassenen met SLE hebben meer kronkelige en vergrote haarvaatjes en ook meer bloedingen in hun nagelriemen. Arts-onderzoeker Schonenberg heeft bij 40 kinderen met SLE en bij 40 gezonde kinderen onderzoek gedaan naar de vaatjes in de nagelriemen om te bekijken of dit ook bij kinderen met SLE het geval is.
Hoe verloopt het onderzoek?
De dokter doet de nagelriem capillair microscopie in de spreekkamer op de polikliniek met een klein microscoopje dat vastzit aan computer. De medische term voor haarvaatjes is ‘capillairen. Je krijgt een druppeltje olie op de riemen van je nagels om een goed beeld te krijgen. De arts onderzoekt de nagels van alle vingers, behalve de duimen. De foto’s kunnen direct worden bekeken op eventuele afwijkingen van de haarvaatjes.
Resultaten en conclusie
Net zoals bij volwassenen met SLE hadden de kinderen meer abnormaal gevormde bloedvaatjes en meer bloedingen. Kinderen met ernstigere ziekte of nefritis hadden meer bloedingen dan kinderen die minder ziek waren van hun SLE. De resultaten zijn in 2021 gepubliceerd in het tijdschrift Lupus. In een tweede publicatie (Lupus Science & Medicine 2022) werd beschreven dat kinderen met SLE die ernstigere afwijkingen hadden in de haarvaatjes ook meer kans hadden op schade door de SLE.
De LuCa studie (Amsterdam) en CHILL-NL studie (Rotterdam) zijn sinds 2019 samengevoegd. Bij de deelnemers wordt 1x per jaar nagelriem capillair microscopie gedaan om te bekijken of deze techniek bruikbaar is om het verloop van de ziekte te volgen, en eventueel de ernst te voorspellen. In de LuCa-studie worden deze gegevens uit heel Nederland vervolgens verzameld. Er wordt ook verder onderzoek gedaan naar speciale ontstekingseiwitten van de bloedvaten, de zogenaamde “endotheelcel-markers” in het bloed. Na speciale toestemming worden hiervoor bloedmonsters afgenomen bij diagnose en opnieuw later in de ziekte om dit goed met elkaar te kunnen vergelijken. Hiermee willen we ook onderzoeken of er verhoogde kans is op vroegtijdige aderverkalking (atherosclerose) door SLE.
Planning: longitudinale cohort studie voor minimaal 10 jaar
Deelname: deze studie loopt in Amsterdam en is onderdeel van de landelijke studie CHILL-NL.