Over SLE bij jongeren

Systemische Lupus Erythematosus (SLE) bij jongeren is een auto-immuunziekte die het leven lang aanwezig blijft met een wisselend individueel beloop. De aandoening kan ontstekingsverschijnselen veroorzaken met tijdelijke en soms blijvende schade in verschillende weefsels en organen, zoals bijvoorbeeld in de huid, bloedvaten, nieren, longen, hersenen en het hart.

Het vaststellen van de juiste diagnose is soms lastig omdat bij SLE verschillende organen mee kunnen doen en de verschijnselen niet bij iedereen even heftig zijn.

Systemische ziekte

Omdat het in zoveel verschillende organen voor kan komen, noemen we het een systemische ziekte. Systemisch wil zeggen: betreffende het hele lichaam.

Auto-immuunziekte

Bij een auto-immuunziekte richt het afweersysteem zich tegen cellen en weefsels van het lichaam zelf. Hierdoor ontstaan ontstekingsverschijnselen. Bij SLE kunnen door deze immuunreactie de kleine bloedvaten in de verschillende organen en weefsels gaan ontsteken, bijvoorbeeld in de huid, gewrichten, nieren, longen, hersenen of het hart.

Aanvang klachten

De aandoening start soms geleidelijk, maar het begin kan ook heel acuut zijn. De klachten beginnen meestal op 11 tot 14 jarige leeftijd.

Wisselende klachten

De klachten kunnen erg verschillend zijn. De ene patiënt met SLE heeft bijvoorbeeld vooral last van de gewrichten en de andere patiënt veel meer van huid of nieren. De ziekte verloopt voor iedere jongere anders, maar meestal zijn er periodes met veel klachten (dit noem je exacerbaties of opvlammingen) die afgewisseld worden met periodes waarin er bijna geen klachten zijn (dit noem je remissies).

De schade die door de ontstekingen wordt veroorzaakt herstelt meestal weer, maar soms is er blijvende schade.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

In de lijst met veel gestelde vragen geven we antwoord op een groot aantal vragen die u mogelijk heeft. Als uw vraag daar niet bij staat kunt u via de knop hieronder uw vraag invullen op het formulier.

Stel een vraag