Oorzaak en ontstaan

De oorzaak van SLE is niet precies bekend. De afweercellen ('beschermende soldaten') van het lichaam richten zich opeens niet alleen op bacteriën en virussen van buitenaf, maar ook op weefsels en organen van het lichaam zelf. Er is sprake van een auto-immuunziekte, dus een fout van de ontstekingscellen (immuunziekte), gericht tegen het eigen lichaam (auto; Grieks woord voor tegen zichzelf).

Bij SLE lijkt het immuunsysteem (het afweersysteem) op verschillende manieren ontregeld te zijn. Verschillende onderdelen van het afweersysteem vallen lichaamseigen weefsels aan.

Factoren die mogelijk een rol spelen zijn:

  • Erfelijke factoren
    Er lijken meerdere erfelijke factoren een rol te spelen in de aanleg om SLE te krijgen. Hiernaar wordt nog veel onderzoek gedaan. Vaak zijn er in een familie meerdere familieleden met een auto-immuunziekte. Dit is dan niet altijd SLE, er is regelmatig een andere auto-immuunziekte aanwezig.
     
  • Infecties
    Als iemand een infectie doormaakt, wordt het afweersysteem actief. Het lijkt erop dat bij het doormaken van bepaalde infecties auto-immuunziektes sneller kunnen ontstaan. Door de infectie kan dan de SLE tot uiting komen.
     
  • Hormonen
    SLE komt vaker voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en ontstaat vaak tijdens de puberteit. Daarom wordt er gedacht dat oestrogenen (de vrouwelijke hormonen) een rol spelen bij het ontstaan van SLE. Hoe dit precies werkt is nog niet bekend.

Uiteindelijk is het waarschijnlijk een combinatie van meerdere factoren waardoor de ziekte SLE ontstaat. Het is nog niet te voorkomen dat deze ziekte ontstaat bij mensen met een genetische aanleg en bij bepaalde omstandigheden. Kortom: het is dus echt pech als je het krijgt en je kan er niets aan doen om het te voorkomen.

Veelgestelde vragen