Wat is SLE bij jongeren?

Systemische lupus erythematodes (SLE) is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte gaat er iets mis met het afweersysteem. Dat afweersysteem hoort alleen indringers als bacteriën en virussen aan te vallen, maar het keert zich tegen het eigen lichaam. Dit leidt tot ontstekingen.

SLE bij jongeren is een zeldzame aandoening waarbij verschillende orgaansystemen betrokken kunnen zijn. Omdat het in zoveel verschillende organen voor kan komen, noemen we het een systemische ziekte of systeemziekte.

De ontstekingsverschijnselen bij SLE kunnen overal in het lichaam voorkomen en schade aanrichten aan de huid, bloedvaten, gewrichten, nieren, hart, hersenen, longen en andere organen.

De klachten kunnen erg verschillend zijn. De aanvang van de ziekte kan heel plotseling zijn of juist heel langzaam. De ziekte verloopt bij iedere jongere anders, maar meestal zijn er periodes met veel klachten (exacerbaties of opvlammingen) die afgewisseld worden met periodes waarin er bijna geen klachten zijn (remissie).

De irritatie die door de ontstekingen wordt veroorzaakt, kan vaak herstellen, maar soms is er ook blijvende schade.

Zie ook: Over SLE bij jongeren.

Andere veelgestelde vragen

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

In de lijst met veel gestelde vragen geven we antwoord op een groot aantal vragen die u mogelijk heeft. Als uw vraag daar niet bij staat kunt u via de knop hieronder uw vraag invullen op het formulier.

Stel een vraag