Wat zijn alarmsymptomen?

In de volgende gevallen is het goed om direct contact op te nemen met de behandelend arts:

Bij klachten die kunnen wijzen op problemen in de nieren:

  • Als de nieren niet goed meer werken, kan er veel eiwit worden uitgeplast en kunnen de enkels gezwollen raken met vocht (dit heet oedeem).

Bij klachten die kunnen wijzen op problemen met het hart of de longen:

  • Bij klachten van pijn op de borst of pijn bij de ademhaling, kan er een ontsteking van het longvlies of hartzakje zijn.

Bij klachten die kunnen voorkomen bij stollingsproblemen:

  • Bij klachten die kunnen wijzen op het ontstaan van nieuwe bloedstolsels. Bijvoorbeeld een rood, pijnlijk en gezwollen onderbeen. Deze klachten kunnen soms zelfs ontstaan bij goed gebruik van de antistollingsmedicijnen.
  • Bij gebruik van antistollingsmedicijnen en een verwonding, een grote blauwe plek, bij hard vallen of bij hard stoten van het hoofd. Door antistollingsmedicijnen kan een patiënt gemakkelijker en sneller veel bloed verliezen en is de kans op een bloeding in het hoofd groter.

Bij klachten die kunnen wijzen op een ontsteking:

  • Bij verschijnselen van een infectie, zoals koorts. Met name ook contact opnemen als de patiënt medicijnen gebruikt die het afweersysteem onderdrukken.

Bij klachten die kunnen wijzen op een psychose:

  • Jongeren met SLE kunnen ook psychotisch worden. Daarbij zien of horen zij dingen die er in werkelijkheid niet zijn. Dit kan veel angst geven.

Hoofdpijn

  • Dit kan worden veroorzaakt door verhoogde druk in het hoofd, maar zeker bij mensen met antifosfolipideantistoffen moet men ook aan trombose in de hersenen denken. Hoge bloeddruk kan ook hoofdpijn geven. Nieuwe, ernstige hoofdpijn is een alarmsignaal dat onmiddellijk onderzoek vereist.

Verwonding

  • Bij een verwonding, een grote blauwe plek, bij hard vallen of bij hard stoten van het hoofd. Door antistollingsmedicijnen is de kans op een (hersen)bloeding groter.

Andere veelgestelde vragen

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

In de lijst met veel gestelde vragen geven we antwoord op een groot aantal vragen die u mogelijk heeft. Als uw vraag daar niet bij staat kunt u via de knop hieronder uw vraag invullen op het formulier.

Stel een vraag