Welke ondersteuning kunt u als huisarts geven ten aanzien van een gezonde lifestyle bij jongeren met SLE?

Adviezen ten aanzien van een gezonde lifestyle voor jongeren met SLE:

 • Bewegen
  Adviezen tav sport en bewegen. Bij jongeren die snel blauwe plekken krijgen worden contactsporten afgeraden. Adviseer fysiotherapie, voldoende sporten, dagelijkse beweging.
 • Voeding
  Adviseer gezonde voeding. Door prednisongebruik kunnen jongeren meer honger hebben. Adviseer bij hongergevoel buiten de maaltijden om gezonde voeding met weinig calorieën.
 • Niet roken. 
  Roken afraden, omdat dit een extra negatief effect heeft op de capillairen (haarvaten) waardoor de vaatontstekingen erger worden.
 • Zonlichtprotectie
  In de zon zitten wordt afgeraden, vooral tussen 11 en 15u in de zomermaanden. Vooral bij huidafwijkingen verergeren de klachten bij zonlicht.  Zonlichtprotectie is vooral van belang bij lichtgevoelige SLE. Sommige jongeren kunnen bijna niet naar buiten.
  Raad zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor aan. Adviseer buiten een hoed te dragen of onder een parasol te zitten in de zomer. Het is verstandig dat de patiënten zich ook in de winter tegen zonlicht beschermen.

Andere veelgestelde vragen

Collegiaal consult

Mogelijk heeft u als zorgverlener behoefte aan een collegiaal consult over uw jonge patiënt met (vermoedelijk) SLE. U kunt hiervoor contact opnemen met het expertisenetwerk. U vindt de gegevens op de kaart.

Kijk op de kaart