Welk leefstijl-adviezen zijn belangrijk?

De belangrijkste adviezen (naast de ziekenhuiscontroles en het innemen van de  medicijnen) zijn:

  • Bewegen

Het is belangrijk om te werken aan een goede (spier)conditie, indien nodig door middel van fysiotherapie, voldoende sporten en dagelijks beweging. Bij jongeren die snel blauwe plekken krijgen worden contactsporten afgeraden.

  • Voeding

Gezonde voeding is belangrijk voor mensen met SLE. Door prednisongebruik kunnen kinderen meer hongergevoel hebben. Het is belangrijk om daar goed mee om te gaan en bij hongergevoel gezonde voeding met weinig calorieen aan te bieden.

  • Niet roken

Roken wordt afgeraden, omdat dit een extra negatief effect heeft op de capillairen (kleine bloedvaten) waardoor de vaatontstekingen erger kunnen worden en wondgenezing erdoor wordt vertraagd.

  • Beschermen tegen zonlicht

In de zon zitten wordt afgeraden, met name tussen 11 en 15 uur overdag. Vooral bij huidafwijkingen door zonverbranding kunnen de klachten erger worden. Bescherming tegen zonlicht is altijd van belang: naast het vermijden van direct zonlicht, is het belangrijk om de huid in te smeren met een zonnebrandcreme met hoge beschermingsfactor. Daarnaast is het aanbevolen om in de zomer buiten een pet te dragen of onder een parasol te zitten. Het is verstandig om je ook in winter tegen zonlicht te beschermen.

Andere veelgestelde vragen

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

In de lijst met veel gestelde vragen geven we antwoord op een groot aantal vragen die u mogelijk heeft. Als uw vraag daar niet bij staat kunt u via de knop hieronder uw vraag invullen op het formulier.

Stel een vraag